Idén is megrendezésre került iskolánkban a Népmese napja. A vírushelyzetre való tekintettel osztályonként történt meg ennek a projektnek a feldolgozása. A foglalkozáson minden alsós gyermek részt vett osztályfőnökük vezetése alatt. Osztálykereten belül lehetőségük volt részt venni egy olyan komplex foglalkozáson, mint ez az esemény. A népmese megszerettetése volt
a fő cél. Sok gyerkőc csak a tévében látja, vagy az olvasókönyvben találkozik vele először. Népszerűsíteni kívántuk a gyermekek körében a modern mesékkel szemben a gyakran háttérbe szoruló népmesét. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók szeressék, olvassák, és értsék is a meséket.

Az Egyszer egy királyfi c. népballadát dolgoztuk fel, komplex formában. A tanulók először meghallgatták a művet Szabó Gyula nagyszerű előadásában, majd mesebábokat készítettek sablonok alapján. Végül eljátszották a  népmesét a bábokkal. Megelevenedett a királyfi, a gazdag bíró lánya, szegény kocsi legény, a kosárkötő lánya is. A gyerekek vágtak, színeztek, festettek, ragasztottak, közben zenei élménnyel is gazdagodhattak. Színészi képességeiket is megmutathatták a dramatizálás során. Visszamehettek az időben, ahol még történelmi tanulmányaikat megsegítendő ismereteket is kaptak, a királyról, a bíróról, régi mesterségekről.
A gazdag – szegény, jó és rossz harca elevenedett meg gyermeki énjük előtt.
Nagyon szép munkák születtek. De nem is igazán ez a fontos, hanem a közösen megszerzett élmények, ill. amit a lelkükben magukkal visznek.
                         

                   Baksiné Homonnai Kármen
                                        szervező